SAS tar bølgen for storsatsing
På sin siste dag som Norgessjef i SAS, besøkte melhusbyggen Kjetil Håbjørg Næringsforeningen med ordfører og reiselivet på plass for å fortelle om flyselskapets nye forretningsmodell.

- Tilgjengeligheten til og fra Trondheim Lufthavn Værnes styrkes med 72 prosent med vår nye modell for trafikkavvikling, forteller salgsdirektør for SAS i Norge, Thomas Reinsborg.
Hovedbudskapet han hadde med seg var at SAS tar grep som vil gjøre Trondheim Lufthavn Værnes langt mer tilgjengelig enn tidligere.
Tøff reise
Det er ingen hemmelighet at SAS har opplevd noen turbulente år, med Chapter 11-søknaden om amerikansk konkursbeskyttelse sommeren 2022 som det kanskje mest kritiske kapittelet i selskapets historie. Etter en lang, krevende og humpete ferd ble rekonstruksjonen fullbrakt i fjor med en ny eierkonstellasjon bak spakene. Størst er investeringsselskapet Castlelake, dernest følger den danske stat, AirFrance-KLM og Lind Invest.
I dag feirer SAS at de for andre måned på rad troner øverst som verdens mest punktlige flyselskap. Med en trafikk på 800 landinger og avganger i gjennomsnitt per dag, gir det god grunn til å slå seg på brystet etter å ha vært millimetre unna en fullstendig finansiell buklanding.
Kjetil Håbjørg innrømmer at han har vært bekymret noen ganger gjennom sine 21 år i selskapet. Men med de nye eierne uttrykker han tro på en stor fremtid for den «gjenfødte» luftfartskjempen. For SAS er ambisjonen å skape en kraftfull global hub i Skandinavia, med København som hjertet i satsingen.
Selskapet betrakter ikke Norge, Sverige og Danmark som separate markeder. De ønsker å tilby attraktive destinasjoner og knytte verden enda tettere til Skandinavia, forteller han.
- Vi flyr direkte fra København til Atlanta som er verdens største hub, og den klart viktigste for hele Amerika. Vi flyr til Mumbai, Seoul og andre destinasjoner som vi aldri har hatt rutetilbud til før. Og det kommer mer; verden kommer til å bli mer tilgjengelig fra Skandinavia enn noensinne. To nye langdistansefly er underveis – og det vil bli mange flere, lover den avtroppende SAS-toppen med trondheimsordføreren og sentrale reiselivsaktører som lydhørt publikum.
Bølger
Næringslivet i Trøndelag har tradisjonelt hatt flere direkteruter til viktige byer øverst på ønskelisten, men det er en annen forretningsmodell SAS presenterer denne torsdagsformiddagen hos Næringsforeningen. På storskjermen popper rutetabellen for SAS på Kastrup opp, og det nye tankesettet bak modellen illustreres med trafikkbølger inn til og ut fra København.
- Vi har stor tro på en type trafikkutvikling som disse bølgene representerer, og mindre tro på tradisjonell ruteutvikling. Dette er fremtidsrettet, forklarer Thomas Reinsborg, som er salgsdirektør for SAS i Norge.
- Vi ønsker som sagt å gjøre Trondheim langt mer tilgjengelig. Det som er viktig for Trondheim er å være på denne listen med inngående flyvning på kvelden, slik at det blir overnatting og tidlig fly ut igjen på morgenen fra Værnes og ned til huben, forklarer Reinsborg, og peker på flyplasskodene merket med TRD.
Oversikten viser at første fly fra Værnes retning København tar av allerede 05:45 på morgenen, mens siste innkommende fly lander sent på kvelden. Fire daglige avganger mellom Trondheim og København – som etter planen skal økes til fem – styrker allerede i dag tilgjengeligheten til og fra Trondheim med 72 prosent med denne modellen, ifølge salgsdirektøren.
Viktige gråsoner
Noe av suksessen bak modellen mener SAS-ledelsen kan leses ut av de grå skraveringene i tabellen, som skal illustrere ventetid på bakken. Den skal være kort, og aldri lenger enn 120 minutter.
- Vi bygger et nettverk der vi sentrerer oss rundt fire bølgeperioder inn og ut. Københavns lufthavn er ekstremt presis og effektiv til å håndtere disse bølgene. Dette tankesettet kommer til å bli videreutviklet og forsterket. Vi blir mye mindre eksponert for risiko med denne modellen enn om vi skal fortsette med å sette opp direkteruter fra by til by. Dette trafikksystemet vil gi større nytte og lønnsomhet for både kundene våre og for SAS, forteller Håbjørg, og viser til noen eksempler.
Selskapet har tradisjonelt slitt med å skape lønnsomhet på en rekke enkeltruter som Oslo – Athen, Oslo – Madrid og så videre. Nå som København som global hub blir et satsingsområde, blir passasjergrunnlaget voldsomt mye større, og direkterutene til og fra Skandinavia blir flere.
- Slik vi ser det er dette en kjempenyhet for Trøndelag. Vi har veldig tro på disse nettverkseffektene som vi tror også næringslivet og reiselivet i Trondheimsregionen vil dra nytte av.
Man vil kunne dra ut på en businessreise fra morgenen av, nå ut til hvor som helst i Europa, få med seg møter og forretningsmiddag, og returnere til Værnes samme kveld, slik matrisen er lagt opp.
- Alternativt kan man selvsagt også bruke Oslo som hub, sier Reinsborg, som minner om at selskapet fortsatt har 60 direkteruter fra Norge og at ruten Oslo – Trondheim er blant de tre mest trafikkerte rutene i Europa.
Positiv ordfører og NiT-direktør
Bedre tilknytning til det globale nettverket i København betyr ikke bare at det blir lettere å komme seg ut i verden – det åpner dørene for større innkommende trafikk fra byer, regioner og land som Trøndelag kanskje har vært mindre tilgjengelig for tidligere.
- Dette er jo egentlig en smørbrødliste over markeder vi kan jobbe med å markedsføre Trondheim og Trøndelag mot, påpekte ordfører Kent Ranum, som så store muligheter i å ta imot flere besøkende til hjembyen.
NiT-direktør Guri Knotten, som også leder Luftfartsforum for Trondheim Lufthavn Værnes, mener at den nye trafikkavviklingen med København som en global hub er interessant for næringslivet sin del.
- Næringslivet er avhengig av at det er effektivt å komme seg dit de skal. Da er høy frekvens og kort ventetid på de viktigste hubene en nøkkel. Vi er glade for å bli tatt med i diskusjonene både med SAS og de andre flyselskapene, og ser mange positive muligheter og ringvirkninger i det vi har fått presentert i dag, fastslår Knotten.
Intet NiT-møte uten et ordentlig lagbilde, med representanter fra trøndersk politikk, reiseliv og næringsliv i møte med SAS-toppene Knut Morten Johansen, Kjetil Håbjørg, Øystein Schmidt og Thomas Reinsborg.