Industrimeldingen: Gode signaler – men to avgjørende faktorer er glemt
Regjeringen la fredag 28. mars frem sin nye industrimelding. Næringsforeningene i Norge mener hovedsatsingene er viktige og nødvendige, men savner helt avgjørende tiltak for å sikre fremtidig norsk konkurransekraft: sterkere satsing på forskning og en ny vurdering av formueskatten.

Administrerende direktør i NiT, Guri Knotten, sitter i styret i Næringsforeningene i Norge. Foto: Kristoffer Wittrup
Industrimeldingen inneholder seks hovedsatsningsområder, og det er positivt at regjeringen peker på både grønne verdikjeder, betydningen av olje- og gassleverandørindustriens rolle i teknologiutvikling, tilgang på kraft, og at EUs råvareforordning blir en del av EØS-avtalen. Disse elementene gir viktige rammer for fremtidig industriutvikling i Norge.
Samtidig er det bekymringsfullt at meldingen ikke omtaler to forhold som næringslivet anser som helt avgjørende for norsk verdiskaping fremover:
Mer forskning, mer innovasjon
Industrien må investere mer i forskning og utvikling, og staten må i langt større grad legge til rette for dette. Det trengs:
-
Tilgang på langsiktig risikokapital
-
Sterkere offentlig-privat samarbeid for teknologisk innovasjon
Uten en tydelig prioritering av FoU vil vi miste muligheten til å utvikle nye løsninger og styrke vår posisjon i globale verdikjeder.
Formueskatten hemmer nyskaping
At formueskatten ikke er nevnt i industrimeldingen, er både overraskende og urovekkende. I gründer- og oppstartsmiljøene pekes denne skatten på som det største hinderet for vekst og innovasjon.
Industrien i Norge er i dag i stor grad eid av utenlandske aktører eller staten. Skal vi sikre mer norsk, privat eierskap, må rammebetingelsene styrkes. Fjerning av formueskatten er et viktig virkemiddel for å gjøre dette – og dermed også for å sikre fremtidig konkurransekraft.
Tilgang på kraft – avgjørende for vekst
Det er positivt at industrimeldingen peker på behovet for mer kraft og raskere nettilgang. Likevel mangler det konkretiseringer på hvordan dette faktisk skal gjennomføres. Kritikken fra Riksrevisjonen viser at det fortsatt er store svakheter i tempo og prosesser, og dette må adresseres om Norge skal være attraktivt for nye etableringer.
Oppsummert:
Regjeringen peker i riktig retning – men for å få fart på omstilling og verdiskaping trengs det en sterkere satsing på forskning, innovasjon og privat eierskap. Dette er avgjørende for Norges fremtidige konkurransekraft.