Solveig Sigmond Ræstad (50), nyvalgt styremedlem i NiT, snakker seg kjapt varm i trøya inne i foreningens møterom. Engasjementet for de kreative næringene i Trøndelag er åpenbart sterkt og ektefølt.
Siden 2019 har Ræstad vært filmkommisjonær hos Midgard filmkommisjon, og hun tar med seg omfattende regional og internasjonal kompetanse og nettverk inn i styrerommet.
- Du blir den eneste representanten for kulturbaserte og kreative næringer i dette styret. En oppgave du ser fram til?
- Helt klart. Jeg synes det er en stor ære. Jeg gleder meg, sier Ræstad til Midtpunkt.
Vil ha insentiver
Ræstad mener Næringsforeningen gjør en god jobb, men ønsker selvsagt et enda sterkere fokus på de feltene hun representerer.
- Jeg vil løfte fram viktigheten av de kreative næringene generelt i regionen vår, men brenner spesielt for filmproduksjon og spillutvikling – det er jo mine fagfelt. Jeg ønsker å knytte lokale aktører fra næringslivet til kulturnæringene. Vi vet at filmprosjekter gir økonomiske ringvirkninger og identitetsskapende effekter. Vi er gode, men vi kan bli enda bedre, understreker hun.
- Hvilke virkemidler ser du for deg?
- Et av hovedmålene til Midgard filmkommisjon, som er en del av Midtnorsk filmsenter, er å tiltrekke seg produksjonsselskaper til Trøndelag. Jeg ønsker å gjøre regionen vår til et enda mer attraktivt utgangspunkt for både TV- og filmproduksjoner. Her hadde en regional insentivordning, der selskapene får refundert en viss prosent av produksjonsutgiftene som brukes regionalt, vært et effektivt virkemiddel. Andre land har valgt slike løsninger. De nasjonale insentivordningene vi har i dag dessverre lite konkurransedyktige, sier Ræstad.
Hun påpeker at over 65 prosent av pengene selskapene legger igjen går til lokale og regionale aktører.
- Da snakker vi alt fra transport og håndverkere til hotellopphold og en hel rekke andre lokale tjenesteytere. Det er synergier over hele linja. Det er noe jeg vil at Næringsforeningen skal tydeliggjøre for de som sitter på pengesekken, både regionalt og nasjonalt, i enda større grad framover, sier Ræstad til Midtpunkt.
Styreerfaring
Egentlig skulle Ræstad bli jurist, men underveis i utdanningsløpet fant hun ut at det var film og filmproduksjon hun virkelig brant for.
- Jeg var nesten ferdig med studiet, men fant oppdaget at jussen ikke var helt min greie, smiler hun.
Ræstad har også jobbet på Lorry i Oslo som hovmester, og på Lilleborg som logistikkansvarlig.
- Etter det dro jeg til Trondheim og tok utdanning innen filmproduksjon på NTNU, sier Ræstad.
- Og ikke angret på det?
- Nei. Det er et fagfelt som jeg brenner skikkelig for, understreker hun.
Ræstad har jobbet i produksjonsselskap i Trøndelag i en årrekke – både som produsent, linjeprodusent, manusforfatter, klipper og fotograf.
Siden 2019 har hun hatt stillingen som filmkommisjonær i Midgard Film Commission Norway. Hun har også vært aktiv i fagrådet for kreative næringer ved NIT siden 2021.
- Du kommer til NIT med styreerfaring?
- Ja, jeg har vært styremedlem i Norwegian Film Music, som er et nettverk for norske filmkomponister, i flere år. I tillegg sitter jeg som president og styreleder i Nordic Film Commission, legger hun til.
Bør også satse på spillutvikling
At Tom Cruise har vært i Norge og på Svalbard og filmet sekvenser til Impossible Mission er veldokumentert av mediene her hjemme. TV-serien Game of Thrones, som blant annet ble spilt inn i Dubrovnik i Kroatia og på Island, er gode eksempler på hvordan kjente innspillingssteder kan få et skikkelig oppsving.
- Filmproduksjoner har flere gode ringvirkninger. Ikke bare er det god norgesreklame som kan komme reiselivsnæringene til gode; det bygger i tillegg kompetanse, skaper identitet og samhørighet. Det aller viktigste er at vi blir enda flinkere til å fronte landet vårt generelt, og Trøndelag spesielt, som lokasjon for produksjonsselskapene. Jeg vil jobbe for at regionen vår blir åsted for enda flere nasjonale produksjoner i tiden som kommer. Hele næringslivet vinner på det, sier Ræstad til Midtpunkt.
- Deler av Troll 2 ble spilt inn her i Trondheim.
- Akkurat. Troll-filmene har fått utstrakt internasjonal oppmerksomhet. Teamet bak Troll kalte byen en veldig filmvennlig lokasjon, noe Trondheim kan være stolte av. Vi har også TV-serien Rinnan og spillefilm om både Titranulykken og Stiklestad på trappene, understreker det ferske styremedlemmet i NIT.
- Hva med spillproduksjon? Det er et marked som overgår film nå.
- Enormt viktig. Her har vi i Trondheim mye å gå på. Vi er jo tross alt teknologihovedstaden, ikke sant? Det har skjedd mye de siste 10-15 årene, men det ligger mye undervurdert og uforløst eksportpotensial her, legger hun til.
Oppfordring til politikerne
Men hvordan er egentlig ståa for norsk film- og serieproduksjon per 2025? Kan et lite land i utkanten av Europa gjøre seg bemerket?
- Det er et paradoks. Vi leverer på toppnivå internasjonalt. Samtidig viser en ny rapport at 40 prosent av de som driver med film i Norge har måttet skaffe seg andre jobber, forteller hun og fortsetter:
- Vi gjør oss bemerket over hele linja. Ta for eksempel den Oscarnominerte "Ibelin" og ikke minst den trønderske dokumentarserien "Agenten - Pappas liv og løgner", som nylig vant pris for dokumentarserie i Cannes. Begge har fått bred internasjonal oppmerksomhet. Vi deltar med to trønderske kortfilmer "Overreacting" og "Baby Blues" i årets Tribeca – en av verdens største filmfestivaler i USA. Vi er også nominert til Global Award for Emerging Locations i Cannes. Alt dette bare de siste månedene. Så filmbransjen leverer. Nå er det opp til politikerne å følge opp slik at vi ikke mister den fantastiske kompetansen vi har her i Trøndelag og Norge for øvrig, sier Ræstad, som er jevnlig i kontakt med andre filmkommisjonærer fra hele verden.
- Jeg har akkurat vært i møte med canadiske representanter, som var veldig interesserte i hvordan vi jobbet. En filmkommisjonær fra Jordan lurte på hva vi i Norge gjorde som fungerte så godt. Vi er dyktige, men potensialet er mye større, mener Ræstad.
Ønsker flere investorer
Størstedelen av norsk filmproduksjon finansieres i dag gjennom offentlige tilskuddsordninger. Ræstad er imidlertid opptatt av å knytte mye sterkere bånd til private investorer.
- For noen år siden, i forbindelse med Kosmorama, Trondheim internasjonale Filmfestival, startet vi noe som heter Midtnorsk Investorpitch. Det er en arena der film- og spillutviklere pitcher ideer foran en investorjury fra trøndersk næringsliv, og det kan være aktører innen alt fra fiskeoppdrett og eiendom til dagligvare. For å nevne noen.
- Ukonvensjonelle finansielle investorer?
- Helt klart, men er ideen og pitchen god nok, så vekker det interesse. Ta for eksempel spillefilmen "Heim", som kommer på kino i sommer – der har blant annet NTE vært en viktig finansiell samarbeidspartner. Som nytt styremedlem i NIT ønsker jeg å fasilitere denne typen partnerskap og tilknytninger i langt større grad, sier Ræstad.
Favoritter
At Ræstad konsumerer mye film er ikke en overraskelse, men på spørsmål om sine tre favorittfilmer må hun ta en tenkepause.
- Oi. Nå spør du skikkelig vanskelig, smiler hun.
- Du trenger litt tid?
- Ja.
- Da henter jeg en kopp kaffe mens du pønsker.
To minutter senere.
- "Flåklypa Grand Prix" må være med på lista. Den kom i 1975, året jeg ble født. Den er magisk, nesten som en forelskelse. Italienske "Cinema Paradiso" har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg må også ta med den japanske animasjonsfilmen "Min nabo Totoro". Jeg har sett den utallige ganger med barna mine, det er rett og slett bare noe helt spesielt med den. Film er følelser, avslutter Ræstad.