– Når noen av de viktigste aktørene i eiendomsbransjen samles, blir det tydelig at vi står foran store og nødvendige grep, sa Ida Aall Gram fra Aspelin Ramm under årets Eiendomsdag.
Arrangementet samlet over 200 deltakere og satte fokus på eiendomsbransjens rolle i utviklingen av en attraktiv og bærekraftig by.
Sjeføkonom Kjersti Haugland fra DNB tok oss med ut i verden og tilbake igjen – og advarte mot hvordan uforutsigbare internasjonale faktorer påvirker også Trondheims eiendomsmarked:
– En ny Trump-periode vil skape ytterligere usikkerhet. Det påvirker investeringene også her hjemme. Men jeg tror vi får det første av to rentekutt i september 2025, sa hun.
Jan Håvard Valstad fra Eiendomsmegler 1 understreket at markedet i Trondheim fortsatt holder stand:
– Marginene er under press, men gode prosjekter til fornuftige priser vil både folk og bedrifter ha.
Daniel Siraj fra OBOS pekte på et stadig mer presserende behov for flere mindre boliger – og var tydelig i sin kritikk av både statlige krav og lokal detaljstyring:
– Vi må tilpasse oss en ny demografi, med flere én- og topersonshusholdninger. Da trenger vi mer fleksibilitet, ikke mindre.
Ingse Galtung Døsvig fra Bara Eiendom fulgte opp med et tydelig budskap:
– Vi må slutte å bygge rene kontorområder. Vi må utvikle steder vi og våre leietakere er stolte av.
I paneldebatten ble det tydelig at det fortsatt er uenighet om hvorvidt dagens KPA (kommunedelplan for arealbruk) gir næringslivet nok handlingsrom. Flere etterlyste en mer fleksibel reguleringspolitikk og færre statlige føringer som forsinker prosjekter.
Erik Erlien fra Nyhavna Utvikling Havn delte nyheter om det viktige prosjektet på Transittkaia, hvor det er håp om byggestart i 2027. Det ble møtt med optimisme og forventning i salen.
Ida Aall Gram fra Aspelin Ramm avrundet med en sterk påminnelse om viktigheten av god organisasjonskultur:
– Bygg kultur og kompetanse internt, og tenk langt frem. Da blir vi i stand til å ta grepene som skaper prosjektene byen trenger.
Et av dagens høydepunkt var utdelingen av Byutviklingsprisen 2025 – som gikk til REITAN for utviklingen av Nye Hjorten Teater og Posten Moderne midt i Trondheim sentrum.
Prosjektet har blitt et landemerke i Midtbyen og et eksempel på hvordan moderne arkitektur kan kombineres med historisk identitet og byliv.
Les mer om prisen og vinnerprosjektet i Adressa
– Eiendomsbransjen er en motor i byutviklingen. Å samle hele økosystemet – utviklere, politikere, rådgivere, offentlige aktører og investorer – er helt avgjørende for å finne løsninger som gjør byen vår attraktiv, grønn og inkluderende, sier Guri Knotten, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
Hun roser årets foredragsholdere for tydelige budskap og et høyt faglig nivå – og gratulerer REITAN med en høyst fortjent Byutviklingspris.