Midtpunkt

- Vi gjør byen mer attraktiv

Skrevet av Kenneth Stoltz | Apr 14, 2025 11:58:29 AM

For fjerde gang arrangeres kunstfestivalen Hannah Ryggen Triennale med utgangspunkt i kunstnerskapet til den svenskfødte og trøndersk gifte billedvevkunstneren Hannah Ryggen (1894 – 1970). I spissen for festivalen står Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, som gjennom Ryggens testamentariske gave eier om lag 30 av de i alt 100 verkene Ryggen skapte gjennom sin karriere.

Gjenåpner problembygg i Munkegata

I fire år har vinduene vært mørke i Kunstindustrimuseets flotte, men tilårskomne bygg som er herjet av fukt, mugg og asbest. Finansieringen av rehabilitering eller nybygg er helt i det blå, mens sårt tiltrengte midler til museets flytteprosjekt av over 30.000 gjenstander også lar vente på seg fra statens side.

Til tross for bygningsmessige og pekuniære utfordringer har museumsdirektør Lunnan og staben hennes åpnet halve storsalen og gjort den tilgjengelig for publikum akkurat i tide til triennalen. I sentrum av utstillingen henger Ryggen-verket Mors hjerte som vever den røde tråden for festivalen Mater der de viktigste kunstinstitusjonene i Trondheim og Ørland deltar med sine tolkninger av temaet. Foruten verker av Hannah Ryggen selv byr Mater på en lang rekke andre kunstnere som står i dialog med Ryggen på ulike måter.

I dagene før åpningen tas et kobbel av pressefolk med på forhåndsvisning av utstillingene, i regi av det internasjonale besøksprogrammet som ligger inn under Utenriksdepartementet.

- Det er svært høy interesse for Hannah Ryggen i utlandet, bekrefter Lunnan.

Vevkunstneren har vært i vinden gjennom større utlån av viktige verker det siste tiåret, og etterspørselen blir neppe mindre når journalistene denne gang er flydd inn fra Sør-Korea, Japan, Mexico, Tyskland, England, USA, Kroatia og Slovenia. Presseomtale og anmeldelser av utstillingen har så langt vært overstrømmende positive.

- Vårt oppdrag er å skape gode kunstopplevelser. Derfor er det viktig at Trondheim skjønner hva vi har her. At vi har fått til et så godt samarbeid mellom institusjonene om Mater er veldig gledelig, og viser at vi får det til og gjør byen mer attraktiv for både tilreisende og oss som bor her, understreker en stolt museumsdirektør.

I tillegg til stillingen som administrerende direktør for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum ble Lunnan også konstituert direktør for Trondheim Kunstmuseum da forgjengeren Johan Börjesson takket for seg etter ti år som museumssjef i Trondheim høsten 2024.

- I museet i Bispegata kan man se det sjeldent utstilte Grini-teppet, som fremstiller Hannah Ryggens ektemann Hans malende mens han var sperret inne i fangeleiren Grini under andre verdenskrig.

Et maleri av Hans Ryggen som viser Hannah mens hun vever teppet Liselotte Hermann halshuggen fra 1938 er utstilt sammen med nettopp dette teppet i Kunstindustrimuseet.

I den nyoppmalte utstillingsdelen finner man dessuten godbiter som den første skulpturen til Kjell Erik Killi-Olsen og et knippe verker av lokale til internasjonale kunstnere som på hvert sitt vis knytter an til tema for utstillingen. Her kan man også få med seg det 27 minutter lange TV- intervjuet med Hannah Ryggen gjort av Sveriges Television i 1963.

Den østerrikske kunstneren Katharina Cibulka står bak verket Solange #32, et 160 m2 stort stillasnett som dekker Kunstindustrimuseets vestfasade med en korsstingsbrodert setning som dels er skapt av Cibulka, dels av byens befolkning, forteller NKIM-direktør Ingrid Lunnan.

Digitalisert samling

Hovedperioden for Kunstfestivalen er frem til sommeren, men enkelte deler av Hannah Ryggen Triennale 2025 vises helt til september.

For den som ønsker videre dypdykk i Hannah Ryggens kunstnerskap, kan interesserte dessuten oppleve hele Ryggen-samlingen digitalisert på Digitalt Museum, inkludert arkivet og skissene som også er i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums eie etter gave fra Ryggen. Ingrid Lunnan, som selv har doktorgrad i kunsthistorie med middelaldertekstil som spesialfelt, forvalter med dette den største samlingen av Hannah Ryggen i verden – en fantastisk kulturskatt som må oppleves!